Joneberg

På en höjd nära Simrishamns centrum, ligger Stockrosbacken och kvarteret Joneberg. Här bor du i ett vackert beläget bostadsområde med närhet till både hav och natur. Kvartetet ligger inbäddat i ett äldre villaområde, som successivt växte fram under 1900-talets första hälft. Kvarteret omgärdas av Backgatan, Krabbegatan, Mossgatan och Jonebergsvägen. Namnet kommer ursprungligen från det tidigare stora lantbruket Jonebergsgården som nu har gjort plats för ett nytt, attraktivt bostadsområde.

Den tidigare skolans idrottshall har bevarats, liksom en del av kvarterets grönska. Idrottshallen är en viktig aktivitets- och mötesplats där det spelas bl.a. bordtennis, innebandy och inomhusfotboll. Dessutom finns det mötes- och föreningslokaler i de andra bevarade byggnaderna i området.

Joneberg

På en höjd nära Simrishamns centrum, ligger Kvarteret Joneberg. Inbäddat i ett
äldre villaområde, som successivt växte fram under 1900-talets första hälft. Kvarteret omgärdas av Backgatan, Krabbegatan, Mossgatan och Jonebergsvägen och namnet Joneberg kommer ursprungligen från Jonebergsgården, som fanns där innan Jonebergskolan byggdes.

Jonebergsgården var ett stort lantbruk som låg i utkanten av Simrishamn. Många simrishamnsbor har en koppling till kvarteret, eftersom de har gått i skola där. På grund av minskat elevunderlag avvecklades skolan och skolbyggnaderna revs 2012 för att ge plats för ett nytt, attraktivt bostadsområde.

Skolans idrottshall har dock bevarats, liksom en del av kvarterets grönska. Idrottshallen är en viktig aktivitets- och mötesplats där det spelas bl.a. bordtennis, innebandy och inomhusfotboll. Dessutom finns det mötes- och föreningslokaler i de bevarade byggnaderna.

Kommunikationsmöjligheter

Gångavstånd in till Simrishamns stadskärna och med cykeln når du stranden på bara några minuter. Lika nära är det till barnomsorg, sjukhus och skolor. Goda buss- och tågförbindelser finns i stadens centrum och från stationen går Pågatågen i princip varje timme Simrishamn-Köpenhamn. Expressbussar trafikerar linjer mot Lund och Kristianstad och lokalbussar.

Simrishamn

Simrishamn och Österlen erbjuder ett brett utbud av unika och härliga upplevelser. Här är ett paradis för naturälskare, med gott om vandringsleder i naturen som är nära. Här finns alla aktiviteter, sevärdheter, kaféer, evenemang och boende.

Det finns även ett stort och varierande utbud av olika aktiviteter, mytomspunna och intressanta besöksmål liksom upplevelser för hela familjen.

Populärt att besöka är Stenshuvuds nationalpark, Glimmingehus medeltida borg, Äpplets hus på Kiviks musteri, Autoseum i Simrishamn, Ale stenar i Kåseberga, Scen Österlens sommarmusikaler, Äppelmarknaden i Kivik, Skillinge teater, Ångtåget på Österlen, Jazz under stjärnorna i Brantevik, frukostmöten på hamnplan i Simrishamn. Listan kan göras nästan hur lång som helst… lätt att lockas av det breda aktivitets- och kulturutbud som dukas upp.

Här går det att aktivera sig året om. En av Österlens många fördelar är att byarna ligger tätt liksom de små fiskelägena längs kusten. Du kanske hittar ditt egna smultronställe?