Från bokning till första klivet in i ditt nya hem

Att köpa bostad är ett stort beslut och det är mycket att tänka på. Här nedan lotsar vi dig igenom alla stegen som tar dig till ditt nya hem i Stockrosbacken.

Intresseanmälan

Du kan redan nu anmäla ditt intresse för projektet. Detta gör du via hemsidan eller via mail till fastighetsmäklarna på emelie.henriksson@vaningen.se eller lisa.samuelsson@vaningen.se

Säljstart

Inför säljstart presenteras bostäderna mera detaljerat med priser, månadsavgifter och ritningar. Du ges också möjligheten att få svar på dina frågor gällande projektet från ansvariga mäklare. Bostäderna fördelas i säljstarten efter turordning och när första fördelningen har skett säljs de enligt principen först till kvarn.

Bokningsavtal

Så snart du bestämt dig för en bostad skrivs ett bokningsavtal. I samband med detta erlägger du en första handpenning på 25 000 kr som är en del av insatsen. Om avgiften inte inbetalas inom angiven tid faller avtalet. Bokningsavtalet är inte bindande, men om man väljer att frånträda det utgår en administrativ avgift om 10 000 kr.

Förhandsavtal och upplåtelse­avtal

I nästa steg skrivs ett förhandsavtal, alternativ skrivs ett upplåtelseavtal direkt beroende hur långt man har kommit i processen med den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen.

I samband med detta inbetalas även ett förskott om 100 000 kr som sedan avräknas din slutbetalning. Ev. tidigare bokningsavgift avräknas från detta förskott. Inför eller senast i samband med tillträde ersätts förhandsavtalet med ett Upplåtelseavtal. Det är nu du som köpare också blir formellt medlem i bostadsrättsföreningen. Båda dessa avtal är juridiskt bindande både för dig som köpare och för bostadsrättsföreningen som är motparten i dessa avtal. I samband med att upplåtelseavtal tecknas erläggs en dellikvid om 10%. Precis som tidigare tillgodoräknas den dellikvid som man betalt sedan tidigare. 

Tillval om inredning

Bostaden säljs i ett grundutförande som beskrivs i säljmaterialet. Utöver basstandarden kan du göra ett antal tillval för exempelvis ytskikt och köks- och badrumsinredning, mot en extra kostnad. Möjligheten att göra tillval är begränsad till en viss tid innan inflyttning, detta för att byggnaden ska kunna färdigställas i tid.

Eventuella tillval görs direkt med Stoby i enlighet med tillvalskatalogen. Betalning av tillval görs till leverantören.

Slutbesiktning

Några veckor innan inflyttning besiktigas bostaden av en opartisk besiktningsman. Vid slutbesiktningen deltar representant från bostadsrättföreningen och entreprenören. Efter avslutad slutbesiktning bokas en separat lägenhetsbesiktning av er lägenhet inför ert tillträde av lägenheten där du som köpare bjuds in att närvara. Här går besiktningsmannen igenom besiktningsprotokollet som skapades vid slutbesiktningen, så att du som köpare kan se att besiktningsanmärkningar är åtgärdade inför ditt tillträde.

Garantibesiktning görs ca två år efter slutbesiktningen. Här noteras fel som framträtt under garantitiden. Garantitiden börjar gälla från att bostadsrättsföreningen tillträder fastigheten. Garantitiden för vitvaror, VVS och liknande är två år. Garantitiden på byggnadsarbeten och funktioner (hiss, värmepump etc) är fem år.

Tillträde och inflyttning

Vid tillträdet sker slutbetalningen och mot uppvisande av kvitto får du nycklarna till din bostad. Det betyder också att den sk ”risken” övergår till dig som köpare och det är från och med nu som det är ditt ansvar att hålla den försäkrad. Som köpare blir du kontaktad av mäklaren och tilldelad en dag och tid för inflyttning. Detta för att den praktiska inflyttningen ska gå så smidigt som möjligt. Slutgiltigt besked om exakt inflyttningsdag meddelas senast tre månader i förväg.

Snabbfakta

STORLEK
2-3 RoK  72-88m ²

PRIS
fr. 2 725 000 kr

AVGIFT
fr. 2146:-/mån
SÄLJSTART
November 2021
INFLYTT
Hösten 2023

BILDER & DOKUMENT
Alla bilder
Planlösningar

Kontakt
Har du frågor, kontakta
ansvariga mäklare:

 

LISA SAMUELSSON
0766 40 29 80
lisa.samuelsson@vaningen.se

EMELIE HENRIKSSON
0729 86 65 05
emelie.henriksson@vaningen.se